Waarom richtte Jezus zich tijdens zijn leven vooral tot Joden (deel 2)?
- Bert Overbeek
- 2 mrt
- 3 minuten om te lezen

In Handelingen 28:28 zegt Paulus iets fundamenteels, zoals we in het vorige artikel zagen. Voorheen was het zo dat niet-Joden toegang hadden tot God via het Joodse volk. Dat verandert in Hand 28:28. Door de opstanding van Jezus is contact met God voor de niet-Jood rechtstreeks mogelijk geworden. Dit is een situatie die geldt voor dat wat we de ‘tussentijd’ noemen.
Ook voor de Joden was deze nieuwe weg overigens toegankelijk; zij werden er niet van uitgesloten. Voor hen bleef de Torah van toepassing, maar het onderscheid dat voorheen werd gemaakt tussen Jood en niet-Jood viel weg. Iedereen had toegang tot de genade, mits zij erkenden dat Jezus de beloofde Messias was.
‘Niemand komt tot de vader dan door mij’.
Die tussentijd duurt niet eeuwig; ze is eindig. Uiteindelijk zal de beloofde Messias komen. Zijn regering op aarde is uitgesteld. Op aarde? Ja. Dat is wel wat de bijbel zegt. Aan de nakomelingen van Abraham, Izaac en Jacob is beloofd dat er een aards vredesrijk zou komen. Het feit dat de Messias gedood is, is niet het einde van die beloftes. God houdt zich aan zijn belofte. Hij werkt zijn plan nu alleen via een omweg uit.
Voor een bepaalde periode bemoeit hij zich niet met de aarde en met de mensen;. Die periode ligt tussen de hemelvaart van Jezus en zijn terugkeer, dat wat ik de tussentijd noem. In die periode is voor hen die zich ervoor openstellen de ‘trooster’ actief. Dit is de heilige geest, die iedereen vervullen kan die erkent dat Jezus de beloofde Messias is.
De tussentijd duurt intussen al zo’n 2000 jaar. Voor de mens is dat heel erg lang, voor God zoiets als 2 dagen. Maar wat zijn belangrijke kenmerken van die tijd?
-God bemoeit zich in deze tijd (tijdelijk) niet direct met de aarde. Er staat zelfs geschreven dat ‘de slang op aarde geworpen is’, oftewel: dat het kwaad tijdelijk vrij spel heeft. Deze slang is namelijk het symbool van het wezen dat verantwoordelijk is voor de dingen die verkeerd gaan in onze wereld.
-Het is Gods tegenstander en hij is erop uit om Gods plannen tegen te werken. Hij zint op wereldmacht om de mensheid zijn doel te laten missen.
-Deze slang beheerst het overkoepelend systeem waarin de regeringen op aarde functioneren. Dit wordt gekenmerkt door onbegrensde winstmaximalisatie.
-Politiek is dan ook vaak een (corrumperend) spel tussen mensen om de macht. De illusie dat macht iets fijns is, is rechtstreeks van de slang afkomstig en is een onderdeel van het systeem.
-Niet alleen politiek is al millennia onderhevig aan de macht van het kwaad, maar ook de geestelijkheid kan dat zijn. Ongeacht welke godsdienst, spirituele stroming of levensbeschouwing dan ook.
-Instituten zoals de kerk, de tempel of de moskee kunnen beinvloed zijn door het kwaad. De leden van zo’n genootschap zien dat zelf niet zo.
- God’s genade werkt echter op een andere manier door. Zijn geest is alleen nog in individuen actief die zich daarvoor openstellen. Die individuen kunnen in en buiten de christelijke en niet-christelijke instituten zitten. Wat ze gemeen hebben is het geloof dat samenhangt met de opstanding van Jezus.
-God’s gemeente in de tussentijd is volgens Paulus een ‘mysterion’, wat zoveel betekent als dat ze ‘verborgen’ is. Mensen houden toegang tot de geweldige energie van Gods geest in deze tijd, dankzij Jezus’ opstanding. En wie daar echt door geraakt is, is onderdeel van die verborgen gemeente.
Laten we dit eens praktisch maken. Het betekent dat je als gelovige in een wereld leeft, waarin liefde en vrede niet regeren, maar machtswellust, geldzucht en allerlei andere dingen die niet goed zijn voor mens, dier en planeet. Het is een wereld die wordt geregeerd door destructie en misleiding; door illusies ook.
Wij weten als gelovigen heel goed wie hier achter schuil gaat. De bijbel is er duidelijk over en ook over het feit dat hij slechts een beperkte tijd macht heeft. In die onverloste wereld is er echter een trooster, de heilige geest, die degene die trouw zijn aan God ondersteunt. Jezus zit sinds zijn hemelvaart aan de rechterhand van de vader, maar wacht op zijn terugkeer. En via de geest kunnen we hem rechtstreeks ontmoeten. Ook ondersteunt hij ons.
Het is belangrijk dat we de bijbel goed lezen. Het liefst in de grondteksten Hebreeuws, Grieks en Aramees. En dat we weten wat precies betrekking heeft op het Messiaanse vredesrijk en wat op de tussentijd. Wie de krachtige energie van Jezus heeft ervaren, weet hoe mooi datgene is wat God ons heeft gegeven voor de lastige periode. Daarover gaat het in een volgende aflevering, onder de titel ‘Wat leerde Paulus de niet-Joden?’
Comentarios